Ana Sayfa Microsoft Windows Server Windows: WSUS Nedir? Nasıl Kurulur? Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?

Windows: WSUS Nedir? Nasıl Kurulur? Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?

Author

Date

Category

Windows Software Update Services (WSUS), Microsoft ürünlerine çıkan güncellemeleri yönetebildiğiniz, büyük network’lerde client-server patch’lerini yönetebildiğiniz ücretsiz bir araçtır. Windows, office v.s. gibi ürünlerin updatelerini bu server’a indirip, network’ünüzdeki client ve server’ların yüklenmesi sağlanabilmektedir. Bu sayede dış network trafiğini düşürülmektedir. Ayrıca client’ların hangi update’leri yükleyeceğini tanımlayabilirsiniz. Yani client ve server bazlı update management işlemi yapmaktadır. İlk çıkan versiyonu SUS olarak isimlendirilmekteydi. Bu versiyonda sadece operation system updateleri yer almaktadır. WSUS’da ise Operations system updateleri, service pack’ler, application update’ler(Office) ve driver update’leride desteklemektedir.

WSUS için Donanımsal Özellikler:

Hardware gereksinimleri, client sayınız ve nekadar uygulamanın updateden faydalanacağı hususuna göre değişiklik göstereceği gibi, ortalama 300 clientli bir Wsus hardware gereksinimi şöyledir;

* 1 GHz. İşlemci
* 1 GB Ram
* Sistem için 1 GB alan, WSUS update’leri için için 6 GB ve SQL için 2 GB boş disk alanı gerekmektedir.

WSUS için Yazılımsal Özellikleri:

WSUS 3.0 2003 sp1 ve sonrası işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. Gereksinimleri şöyledir;

Server 2003 için:

* Microsoft Internet Information Services (IIS) 6.0
* Arka Plan Akıllı Aktarım Hizmeti (BITS) 2.0
* Microsoft .NET Framework Sürüm 2.0
* Microsoft Report Viewer Redistributable
* Windows Server 2003 için Microsoft Yönetim Konsolu 3.0

Server 2008 için:

* Microsoft Internet Information Services (IIS) 7.0
* Windows Kimlik Doğrulaması
* ASP.NET
* 6.0 Yönetim Uyumluluğu
* IIS Metatabanı uyumluluğu
* Microsoft Report Viewer Redistributable
* SQL server 2005 sp1

WSUS 3.0 SP1 Download

Not: Bits desteği sayesinde update yaparken internet hattı kesilmesi v.s. gibi yarıda kalması durumunda, kaldığı yerden devam etmesi için kurulmaktadır.

WSUS default kurulumda MSDN database kullandığı için 2 GB’lık alanı buraya, geri kalan 4 GB’lık alanı ise update’lere ayırmaktadır. Eğer local network’ünüzde herhangi bir MsSQL server versiyonu var ise database’i orada da tutulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca disc’iniz NTFS olarak formatlanmış olması gerekmektedir.

Kurulum işlemini aşağıdaki resimlerden takip edebilirsiniz.
WsusSetup.exe’yi çalıştırdıktan sonra ileriye tıklayarak devam edelim.

WSUS Kurulumu -1-

Full Server İnstallation’u seçip devam edelim.

WSUS Kurulumu -2-

Lisans sözleşmesini okuduktan sonra kabul edip devam edelim.

WSUS Kurulumu -3-

Bu adımda Store Updates Locally seçeneğini işaretlersek eğer, update’leri WSUS indirerek kendi alanında tutacaktır. Bu sayede network içerisinde aktif olarak çalışacaktır. Ancak aktif etmezsek eğer sadece update management işlemini yapacaktır. Yani Client ve Server’larınızın hangi update’leri indirip yüklemelerine izin vereceğinizi ayarlayabileceksiniz. Biz hem update’leri local’imizde tutmak, hemde management sağlamak için işaretleyip, update’leri nereye indireceğini seçip devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -4-

WSUS’un database’ini nerede tutacağımızı sormaktadır. Eğer Install Windows Database on this Computer seçeneğini seçerse, MSDN (.mdb) formatında kendi server’ımızda tutacaktır. Bunun sağlanabilmesi için en az 2GB’lık NTFS olarak formatlanmış disc’e ihtiyacımız vardır.

Use an existing database server on this computer seçeneğini seçersek, aynı server’ımızın üzerinde MSSQL kurulu olması gerekmektedir. Bu sayade database ihtiyacını buradan karşılayacaktır.

Using an existing database server on a remote computer seçeğini seçerse, local de yada uzakda çalışan bir database server’ımız var ise, database server olarak onu kullandırabiliriz. Biz ilk seçeğini seçip devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -5-

WSUS iis ile entegreli çalışacağı için bu adımdan ayarlamamız gerekiyor. Eğer bu makinada çalışan IIS’de başka site tutmuyor ise ilk seçeneği seçip devam ediyoruz. Ancak başka sitelerimiz var ise virtual directory oluşturması için 2. seçeneği seçip devam ediyoruz. Bizde sadece IIS üzerinde WSUS çalışacağı için ilk seçeneği seçip devam etmekteyiz.

WSUS Kurulumu -6-

Seçtiğimiz ayarları kontrol ettiktenten sonra ileriye tıklayıp devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -7-

Kurulum işlemimiz başlamış oluyor. İşlem bitene kadar bekliyoruz.

WSUS Kurulumu -8-

Kurulum tamamlandığı için finish’i tıklıyoruz.

WSUS Kurulumu -9-

WSUS konfigürasyon wizard’ı başlamış oluyor. İleriye tıklıyoruz.

WSUS Kurulumu -10-

Microsoft müşteri deneyimi geliştirme programına katılmak istiyorsanız seçip devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -11-

Update’leri Microsoft’un sitesinden mi yoksa başka bir WSUS server’dan mı alacağımızı sormakta. Bizim ortamımızda başka bir WSUS olmadığı için ilk seçeneği seçip devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -12-

Eğer local’imizde proxy server var ise, aktif edip proxy server’ımızın ayarlarını giriyoruz. Proxy server’ımız yok ise seçmeden ileriye tıklayarak devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -13-

Proxy server tanımını girdiyseniz aşağıdaki ekran, girmediyseniz aşağıdaki ekranı atlıyoruz. Eğer proxy server tanımı girdiyseniz aşağıdaki ekrandan çalışıp çalışmadığını test etmiş oluyoruz.

WSUS Kurulumu -14-

WSUS server’ımızın hangi dillerdeki update’leri alacağını belirtiyoruz. Ortamımızda Türkçe  ve İngilizce dillerinde çalışan server ve client’lar olduğu için, ikisini seçip devam ediyoruz.

WSUS Kurulumu -15-

Hangi ürünlerin update’lerini almak istiyorsak onları seçiyoruz. Yalnız nekadar fazla ürün seçerseniz, okadar fazla disc alanınıza ihtiyacınız olacağı için, disc boş alanı kontrol etmekde fayda var.

WSUS Kurulumu -16-

Windows ürünlerinin hangi tür update’lerini alacağımızı seçiyoruz. Sizin için hangileri yeterli olacak ise onları seçmeniz yeterlidir.

WSUS Kurulumu -17-

WSUS updateleri hangi saat aralıklarında Microsoft’un sitesinden alacağımızı seçiyoruz. Dış trafik yaratacağı için kullanıcılarımızın internetti az kullandığı zamanları seçmek faydalı olacaktır.

WSUS Kurulumu -18-

WSUS Administration Console’un açılmasını ve update’lerin hemen başlamasını sağlıyoruz. İstersek daha sonrada başlatabiliriz.

WSUS Kurulumu -19-

WSUS’un genel ekranını görmekteyiz. Burada update’ler hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Sol tarafda konsol ağacı, sağ tarafda ise bazı eylemleri görmekteyiz.

WSUS Kurulumu -20-

All updates kısmında güncelleştirmelerimizi görmekteyiz. Güncelleştirmelerin uygunluğu, yamaları v.s. grafiksel olarak görebilmekteyiz.

WSUS Kurulumu -21-

Update’leri seçip mannuel olarak yönetimini aşağıdaki ekranda görebilirsiniz. Burada update’i yükletebilir, kaldırtabiliriz.

WSUS Kurulumu -22-

Kabul olmuş yani yüklenmesi için gerekli olan updateler’i görebiliriz. Herhangi bir hata v.s. varsa bu ekran sayesinde çözebiliriz.

WSUS Kurulumu -23-

Ayrıca sol tarafda yer alan menülerin özellikleri şöyledir.

Computers: Group Policy üzerinden uyguladığımız client’larımız otomatik olarak kendisini buraya getirecektir. Buradaki bilgisayarla ilgili grafiksel olarak özelliklerini görebiliriz.

1 YORUM

  1. Çalıştığı zamanlar çok güzel bir sistem ama konf. iyi yapmak lazım stabil çalışması için. Bu arada üstad yeni gördüm blog u hayırlı olsun…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ekrem Sekman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum imperdiet massa at dignissim gravida. Vivamus vestibulum odio eget eros accumsan, ut dignissim sapien gravida. Vivamus eu sem vitae dui.

Recent posts

Exchange Server 2013 Send Connector ve Accepted Domain Ayarları – İlk Ayarlar

Bir önceki yazımız da Exchange Server 2013'ün Windows Server 2012'ye kurulumunu anlatmıştık. Şimdi de bu kurulumdan sonra yapmanız gereken Exchange Server 2013 üzerindeki ilk ayarlara...

Microsoft Windows Server 2012 üzerine Exchange Server 2013 Kurulumu

Windows Server 2012 üzerine Exchange Server 2013'ün kurulumu hakkında bu makalemizi takip edebilirsiniz. Herzaman ki gibi Exchange Server için Active Directory ihtiyacınız bulunuyor. Ben default...

Centos Üzerine Postfix, Dovecot ve Roundcube Kurulumu

Centos üzerindeki mail server olan postfix, dovecot ve webmail servisi olan rouncube için detaylı kurulum ve konfigürasyonu.

CentOS 6.3 – Apache, Mysql, PHP, FTP, PhpMyAdmin, Bind DNS Kurulumları

CentOS üzerinde apache, mysql, php gibi yapıları çalıştırmak için genelde cpanel gibi hosting kontrol panelleri kurup kolay yönetim sağlıyoruz. Ancak az domain olduğunda yada...

WHM/cPanel Main IP Değiştirmek

Sunucunuzun ip adresini değiştirmek zorunda kaldığınız da whm üzerinden main ip'yi değiştirmeye çalıştığınızda bazı hatalar almaktasınız. Bu hatalarla hiç uğraşmadan başarılı bir şekilde whm/cpanel...

Recent comments